Het enige
Nederlandse
Norbertijnenbier.

Bekijk onze bieren…

vier het leven

Brouwen

Bekijk hier onze filmtrailer over het brouwproces. De lange versie wordt getoond tijdens de Rondleiding met bierproeverij.

Brouwen

In de archieven van Abdij van Berne zijn diverse gegevens die aantonen dat er in het oude Berne bij Heusden al in 1532 een brouwerij en brouwer was, genaamd Claes Berensen. Logisch, want alle middeleeuwse kloosters hadden normaliter zo’n eigen voorziening, zeker de wat grotere.

De oude waterput (foto) van waaruit water voor het bier werd gehaald bestaat nog steeds in de weilanden van het oude Berne. Het bier werd gebrouwen met zelfgeteelde hop en binnenlandse- en buitenlandse mout.

In 1634 werd er al bier gebrouwen in Heeswijk en in 1639 werd een nieuw gemetseld brouwhuis gebouwd. Twee koperen brouwketels uit het oude Berne werden tot één gesmeed en er werden nieuwe brouwkuipen aangeschaft. Daarmee was de hele bierproductie naar Heeswijk overgeheveld. Er werd blond bier en speciaal bier (bruin bier) gemaakt dat erg goed in de smaak viel.

Helaas bestaat het brouwhuis in Heeswijk niet meer. Binnen enkele jaren wil Stichting Berne Abdijbier deze eeuwenoude traditie in ere herstellen.

Om dat te kunnen realiseren moeten er eerst de nodige lekkere abdijbieren worden verkocht. Het Abdijbier van nu wordt om die reden volgens eigen recept gebrouwen bij een brouwerij in een bevriende abdij in België, het land waar de kunst van hoogwaardige bovengistende bieren in de cultuur verankerd is. Op termijn, met een eigen proef/demonstratiebrouwerij, wordt die kunst zonder twijfel ook weer verstaan in eigen Berne-omgeving.

Berne-put
vier het leven