Volg ons op:

Geschiedenis

Abdij van Berne De Abdij van Berne werd door ridder Fulco van Berne gesticht in 1134 in het Gelderse plaatsje Berne aan de Maas, het tegenwoordige Bern.

Dit maakt het de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland.

Ridder Folcbert (Fulco) van Berne

We schrijven het jaar 1132. Ridder Fulco van Berne staat aan de oever van de Maas, achtervolgd door de Hertog van Brabant en de Graaf van Holland. Het botert al langer niet en zij kunnen het slecht waarderen dat edelman Fulco de jonge Bescela heeft geschaakt. Met volle wapenuitrusting springt hij met paard en al in het koude water van de Maas in een poging aan zijn belagers te ontkomen. In die doodsnood smeekte hij God zijn leven te sparen en doet de volgende belofte aan God: als hij levend de overkant bereikt, dan schenkt hij zijn burcht en verdere bezittingen aan de kerk. Op miraculeuze wijze overleeft hij en houdt woord. In eerste instantie haalt Fulco augustijnen uit de Abdij Rolduc naar Berne om tot een kloosterstichting te komen. De chaotische situatie die vervolgens binnen de kloostermuren ontstaat, stemt Fulco niet tevreden en de augustijnen kunnen huiswaarts keren. Fulco wijkt niet van zijn belofte af en hij onderneemt in 1134 een tweede poging met de orde van Prémontré, ook wel norbertijnen genaamd. Fulco was een vrij rijk man en samen met Bescela schenkt hij Bern, Masemunde, Erp, Altforst en Maarsbergen aan Robert, de abt van het nabijgelegen Norbertijnerabdij Mariënweerd, om in Berne een klooster te stichten. Hij krijgt abt Everardus en enige kloosterlingen toegezonden om zijn burcht te Berne te bemannen. Ditmaal treedt Fulco zelf toe tot de gemeenschap. Zijn vrouw, Bescela, kiest voor een leven als religieuze in Berne en later in het norbertinessenklooster te Altforst dat aan de abdij verbonden is. Ze waren kinderloos en Fulco leefde als lekenbroeder nog vijftien jaar in de Abdij van Berne.

Vanaf het begin werd er bier gebrouwen, want dat was veiliger dan water drinken. De oude waterput bestaat nog steeds.

In 1196 werd de Heeswijkse “Hoeve Bernhese” aan de abdij geschonken.
In 1284 werd de parochie van Heeswijk met bezittingen geschonken aan de abdij van Berne.
In 1572 wordt de abdij (zie gravure C.Pronk 1740) in het oude Berne geplunderd en in 1579 in brand gestoken. De norbertijnen vluchten dan naar een refugiehuis in Den Bosch.
In 1546 lieten de abten van Berne de Hoeve Bernhese laten ombouwen tot “Slot Berne”.
Vanaf 1634 werd hier in Slot Berne te Heeswijk in een eigen brouwhuis bier gebrouwen, blond bier en bruin bier.
In 1857 is “Slot Berne” uitgegroeid tot de huidige Abdij van Berne.

Ridder Fulco van Berne

Authentiek abdijbier, de eeuwenoude traditie van de Norbertijnen van Abdij van Berne leeft verder. Vier het leven...