Volg ons op:

Schenken


Ritueel van het schenken van Berne AbdijbierHet ritueel van het uitschenken van bier uit een flesje is een happening op zich.

Geniet optimaal van Berne Abdijbier;

Berne Abdijbier hergist in de fles. Dit is de zogenaamde tweede gisting. Er zit dus gist in het bier waardoor een zorgvuldig uitsschenken wordt vereist. De volgende regels zijn belangrijk om te volgen.

  1. Alleen gerust bier dient te worden geschonken. De gist dient volledig naar de bodem te zijn gezakt.
  2. Een keldertemperatuur van 12 à 14 °C is het best om bier te bewaren. Niet in de koelkast, dan vormt eiwittroebel. Plaats het staande zodat het op deze manier langzaam kan rijpen.
  3. Plaats Berne Abdijbier niet liggend in de koelkast maar ook daar staande.
  4. Neem een fles voorzichtig staand vast, want anders komt de gist los, gaat deze zweven en wordt de smaak beïnvloed.
  5. Verplaats en open de fles niet te brutaal om gistopwerping en verlies van koolzuurgas te vermijden.
  6. Koel het bier tot op 6 a 8 °C. In het glas zal de temperatuur nog iets stijgen en geeft het bier na enkele minuten zijn rijk aroma in geur en smaak ten volle prijs.
  7. Neem altijd een kelkglas zodat er een groot contact met zuurstof kan ontstaan.
  8. Houd het glas schuin bij het inschenken van het bier.
  9. Schenk het flesje voorzichtig langs de wand, zonder pauze en zonder te klokken in het glas zodat de gist niet los komt van de bodem.
  10. Door de fles hoger van het glas te verwijderen en naar het midden van het glas te schenken, kunt u een hogere schuimkraag maken.
  11. Het glas brengt u aan het einde rechtop en laat een bodempje in de fles achter, dat is de gist.
  12. Biergist bevat veel vitamines en zuivert het bloed. Wals het flesje en schenk de gist in een borrelglaasje. Aan het einde opdrinken en naspoelen met de laatste bierteug uit het glas.
  13. Vier het leven...

 

Authentiek abdijbier, de eeuwenoude traditie van de Norbertijnen van Abdij van Berne leeft verder. Vier het leven...