Volg ons op:

Abdijbier herleeft

28-08-2015

Zondag 13 september 2015 werd Berne Abdijbier geïntroduceerd op de Abdij van Berne te Heeswijk. Na een voorbereiding van anderhalf jaar door Stichting Berne Abdijbier herleeft deze eeuwenoude biertraditie. Berne Abdijbier is het enige Nederlandse Norbertijnenbier. Abdij van Berne is de oudste nog bestaande abdij van Nederland. Al in 1639 werd op de abdij in Heeswijk blond- en bruin bier gebrouwen. Stichting Berne Abdijbier brengt vanaf 13 september 2015 de twee bieren Norbertijn Blond van 6% en Prior Dubbel van 8% op de markt. Deze zondag werd Berne Abdijbier officieel geïntroduceerd voor het grote publiek. Iedereen was welkom om de introductie bij te wonen van Berne Abdijbier bij de Abdij van Berne aan de Abdijstraat 49, 5473AD te Heeswijk, op zondag 13 september als de klok 12.00u heit. Om dit bijzondere moment spiritueel te ondersteunen zal Abt Denis Hendrickx de introductie doen en Berne Abdijbier zegenen, in de hoop dat het een goede toekomst tegemoet gaat. Er worden veel bezoekers verwacht, volgt u voor parkeren daarom de parkeerborden in het dorp.

Bierbrouwen

In het oude Berne brouwden de Norbertijnen al bier. Op het terrein van de abdij in Heeswijk was al in 1639 een eigen brouwhuis, dat overigens later ook weer is verdwenen. De bedoeling is dat er mettertijd weer een eigen brouwhuis komt bij de abdij. Het brouwen van Berne Abdijbier gebeurt nu door de eigen brouwmeester van de Stichting in een bevriende abdij in België. Nu wordt Norbertijn Blond en Prior Dubbel gebrouwen, hierna volgen de Abt Tripel, de Abt-generaal Quadruppel en de Witheer Witbier. Daarmee ontwikkelt de stichting de belangrijkste biersmaken van de markt.

Proeflokaal met rondleiding

Het Proeflokaal is dagelijks voor bezoekers geopend. Vanaf maandag 14 september start vanuit het Proeflokaal de Bierrondleiding. Dit is een rondleiding van één uur door een gids, met uitleg over de abdij en haar bierhistorie, een wandeling naar de hoptuin, kruidentuin, biermagazijn, begraafplaats, door de abdij, de abdijkerk, voorgevel uitleg, boekwinkel en boekhandel, en als laatste een proeverij van de Berne abdijbieren.

Stichting

Stichting Berne Abdijbier werkt met vrijwilligers. Inmiddels zijn er 60 vrijwilligers actief om de organisatie gestalte te geven. De winst komt ten goede aan de Abdij van Berne zodat deze in haar onderhoud kan blijven voorzien. Voor de Norbertijnen en de lokale gemeenschap is de abdij van bijzondere waarde. Middels het bier hoopt de stichting een belangrijke bijdrage te kunnen leveren.

Verkoop

De verkoop van Berne Abdijbier zal plaatsvinden op het abdijterrein bij het Proeflokaal en de Boekwinkel. Verder zal worden samengewerkt met groothandels die slijterijen, cafés en restaurants beleveren.

Vier het leven…

Authentiek abdijbier, de eeuwenoude traditie van de Norbertijnen van Abdij van Berne leeft verder. Vier het leven...